Press "Enter" to skip to content

Hou zo lang mogelijk je geld op zak!

De aanleiding

Regelmatig komen we  starters, ondernemers en ook corporates tegen die leeglopen op het laten ontwikkelen van software. Zonde natuurlijk en vooral omdat het niet nodig is. Herken jij je in onderstaande voorbeelden?

  • Een kleine ondernemer die 90K euro spaargeld kwijt is
    Deze ondernemer wil een platform laten ontwikkelen voor de reismarkt. Na een half jaar was deze ondernemer een enorm papieren plan rijker met alle denkbare specificaties. Helaas had hij geen werkend demo model om zijn business case te testen.
  • Een corporate startup die tonnen in euro’s kwijt is
    Een corporate startup gaat in zee met een groot gerenommeerd e-commerce/it bedrijf. Er worden werkelijk prachtige plannen en moodboards ontwikkeld en uiteindelijk gaat er een team van 30 ontwikkelaars aan de slag om a, b en c te ontwikkelen. Na een half jaar is het resultaat een half af product wat niet voldeed aan de verwachtingen van de opdrachtgever en waar ze bovendien niet de business case mee konden testen.

Echt lean software ontwikkelen is een ‘big money saver’

In 4 tot 8 weken een werkend model

Bijna elk concept/idee/wens kan in 4 tot 8 weken tijd, door 2 ontwikkelaars, ontwikkeld worden tot een werkend model. Een model waarmee met echte eindklanten volwaardig getest kan worden.  Dit wordt vaak het minimal viable product (MVP) genoemd.

Simpele rekensom

Een MVP investering ligt tussen de 25K en 50K euro. Reken mee: 32 uur per week x 100 euro per uur x 2 ontwikkelaars = 6400 per week. Dan is 4 weken 25K en 8 weken 50K. En hiermee kan je dus je business model testen (en niet je geduld).

Een MVP kost 25K tot 50K

Hoe is dit mogelijk?

Er zijn vele ingredienten die een rol spelen en 2 hele belangrijke zijn:

Geen tussenstations

Werk rechtstreeks met je ontwikkelaars. Dit zijn slimme mannen en vrouwen die zeer goed in staat zijn de vertaalslag te maken van jou idee naar een werkend model. Je hebt geen account-, business- en project managers nodig voor de ontwikkeling van je MVP. Dat zorgt enkel voor ruis, vertraging en miscommunicatie. Daar komt bij dat ze ook nog een keer betaald moeten worden en je budget ‘opsnoepen’.

De kunst van het weglaten

Dit is misschien wel het meest uitdagende onderdeel. Welke features dragen wel en welke dragen niet bij aan je MVP. Elke feature die je weg kan laten is tijdwinst, scheelt je geld en bovendien dwingt het je om te komen tot de kern van je product/dienst.  Dit vergt veel lef en doorzettingsvermogen op de steeds maar weer repeterende vraag: waarom?

Dank voor het lezen en hou je geld op zak!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *