Press "Enter" to skip to content

Referentie lean development

  • Opdrachtgever : Heren2 vastgoed
  • Product owner : Chris Bakker
  • Naam in Apple store : Utility Meter Manager (UMM)
  • Duur ontwikkeling : 3 sprints van elk 2 weken

“Ik heb veel ervaring met software laten ontwikkelen, maar zo vlekkeloos en snel als het nu ging heb ik nog niet meegemaakt”

Wat is de Utility Meter Manager?

Een iOS app voor het eenvoudig digitaal vastleggen van meterstanden voor  beheerders en eigenaren van vastgoed met meerdere gas-, elektriciteit- en waterstanden meters.

Hoe werkt het?

Elke meter krijgt een QR code. Door de QR code te scannen verschijnt automatisch het adres in beeld en kan direct een foto gemaakt worden van de meter.  Met de foto in beeld wordt de meterstand in getoetst. In het eindscherm staat een overzicht ter controle en kan ge-saved worden. De informatie is nu gedigitaliseerd, online toegankelijk gemaakt en kan eenvoudig verwerkt worden in bijvoorbeeld rapportages en het facturatie proces.

Wat was de uitdaging?

Chris: “We hebben op vele lokaties vastgoed met in de panden meerdere huurders met veelal eigen gas-, water- en elektriciteits meters. Het verbruik belasten we door en dus is het noodzakelijk te weten wat de exacte meterstanden zijn. Dit was een papier gedreven proces wat langzaam, intensief en alles behalve foutloos was. Vooral dit laatste was erg vervelend. Dit leidde tot discussies met huurders. Een discussie die je niet hebben wilt of ze nu wel of niet gelijk hebben”.

Wat levert het op?

Chris: “Het proces verloopt nu sneller, vlekkelozer en alle data is direct digitaal en vanuit een database beschikbaar. Er is nu nauwelijks discussie met huurders. Onder andere omdat de app een foto van de meter maakt en er een time-stamp aan toegevoegd wordt. Naast de tijdwinst en goede service is het voor ons ook een risico management tool. Zo weten we eerder dat het voorschot bedrag veel te laag is ten opzichte van het daadwerkelijke gebruik. We kunnen dit dan tussentijds aanpassen. Samengevat levert de app levert ons een kostenbesparing en tevens veel comfort op.”

Hoe verliep de samenwerking?

Chris: “Ik heb veel ervaring met het laten ontwikkelen van software, maar zo vlekkeloos en snel als het nu ging heb ik nog niet meegemaakt. Het begon eigenlijk al met het eerste gesprek. Zilverline gaf aan dat ze zouden starten met het opleveren van een minimal viable product en we gaandeweg zouden bepalen wat nodig is om te ontwikkelen. Ik hoor ze nog zeggen: “Zo weet je zeker dat je zoveel mogelijk geld in je zak houdt”. Dit stond lijnrecht tegenover een ander bedrijf wat mij een offerte deed toekomen: 130.000 euro met alles erop en eraan. Ter verduidelijking: ik heb nu een zeer goed werkende app voor nog geen kwart van dat bedrag.

En wat voor mij van grote waarde was is dat ze al na 2 weken een eerste werkende versie aanleverden. Hiermee kon ik direct mijn interne opdrachtgevers betrekken en testen met eindgebruikers. Dit is een strak regime wat ze er op nahouden: elke 2 weken is er een werkende demo zodat we in de praktijk kunnen testen.

Zilverline heeft mij laten zien dat software ontwikkeling echt een feest kan zijn!

Screen Shot 2016-05-06 at 12.21.51 Screen Shot 2016-05-06 at 12.23.07

 

 

 

 

 

 

 

logo_chjinternet (1)
heren2 vastgoedmanagement

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *