Press "Enter" to skip to content

Friday Playground

De foto geeft een deel van een toetsenbord weer, waarbij de originele ‘ESC’ toets is vervangen door een toets met het bedrijfslogo. Hoe? Heel simpel, met een 3d printer van Ultimaker. Vandaag was 3d printing een van de onderdelen van de Friday Playground. Graag neem ik je in dit artikel mee in de Friday Playground omdat ik persoonlijk van mening ben dat dit een uitstekende en zeer plezierige manier is van ‘een leven lang leren’.

Friday Playground 3D printing_1

Hoe werkt een Friday Playground?

Het idee is dat je als bedrijf 4 dagen voor klanten werkt en elke vrijdag is het playground. In de ochtend geeft een ieder aan waar hij/zij aan zou willen werken. Dit kan dus 3d printing zijn of bijvoorbeeld het ontdekken van nieuwe technieken zoals ‘js react’. Er worden teams gevormd die samen (pairen) aan de slag gaan, kennis delen en plezier hebben. Aan het einde van de dag om 16:45 uur starten de demo’s waarin het resultaat getoond wordt en de learnings. Uiteraard wordt er afgesloten met een borrel.

Wat zijn de voordelen

Voor de buitenwacht is niet altijd inzichtelijk wat het oplevert, sterker nog, vaak krijgen we de vraag:

dus jullie werken maar 4 dagen?

Het antwoord is NEE, ook de playground is werk. Het is werk wat zich indirect uitbetaald. Hieronder een drietal ‘geisoleerde’ voordelen:

  • Het is de perfecte opleiding. Omdat je in teams aan hetzelfde werkt is er  veel kennis uitwisseling. De een weet x, de ander y en weer een ander z. Vergelijk het met een quiz waarbij je mag kiezen om in het team ‘1 persoon’ te zitten of in het team ‘4 personen’.
  • Je leert heel goed samenwerken. Het is letterlijk vaak met 3 man achter 1 scherm en continue overleg en afstemming.
  • Het is vreselijk uitdagend en leuk om te doen.

Het lange termijn resultaat is dat je goede, slimme, samenwerkende en gelukkige collega’s hebt die zich continue ontwikkelen. En het is een mooie vorm van ‘duurzame bedrijfsvoering’: minder ziekte, minder personeelsverloop, hogere productiviteit, gelukkige collega’s en blije klanten.

Een leven lang leren

Dit is een term die veelvuldig voorbij komt en waar bijna iedereen het wel over eens is dat we dit willen/moeten doen. Feit is dat je na je studie nog ongeveer 50 jaar actief bent op de arbeidsmarkt. Laten we die tijd dan vooral op een nuttige en leuke manier invullen. De Friday Playground is in ieder geval een goed middel om hier aan bij te dragen.

Kom gerust een keer mee draaien!

Friday Playground 3D printing_2

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *