Press "Enter" to skip to content

Twee tips om je IT leverancier te kiezen

Stel je bent ondernemer en je hebt een goed idee. De kans is dan groot dat je vroeg of laat met IT in aanraking gaat komen.

Als je zelf geen IT-er bent, of geen IT team tot je beschikking hebt zul je een partij moeten zoeken waarmee je gaat samenwerken. Veel ondernemers hebben echter geen ervaring met IT en vragen zich af hoe begin ik?

In deze blog zal ik twee belangrijke tips geven waar je aan moet denken bij het kiezen van je IT leverancier.

Tip 1. Zoek een IT partner die iteratief werkt

Het inhuren van een IT team zou je op het eerste oog kunnen vergelijken met bijvoorbeeld het inhuren van een vakman om je badkamer te laten verbouwen. Je hebt een idee hoe het eruit moet komen te zien en op basis van gesprekken en tekeningen komt de vakman met een offerte. Dan gaat de verbouwing van start en 1 of 2 weken later wordt er opgeleverd zoals afgesproken. Soms zijn er nog wat kleine aanpassingen gaandeweg, maar in de meeste gevallen wordt er op tijden volgens afgesproken prijs opgeleverd.

Met deze gedachten kloppen ondernemers ook vaak bij ons aan; kunnen jullie aangeven hoeveel het kost om een applicatie te maken die aan deze (stel jezelf een word document voor) eisen voldoet?

Helaas lenen IT projecten zich niet voor deze ‘badkamer-aanpak‘, er zijn een boel redenen waarom de vergelijking mank gaat maar de belangrijkste is toch wel dat ideeën gebaseerd zijn op aannames. En een nare eigenschap van aannames is dat we niet weten of ze waar zijn. Dat maakt het enorm risico vol om in één keer al je geld te investeren in het ‘verbouwen van je badkamer’. Vergelijk het met het opsparen van je rummikub stenen en net zo lang te wachten totdat je in één keer uit kan. Enorm risicovol en bovendien win je op die manier nooit (het is mij in ieder geval nog nooit gelukt).

Door een iteratieve aanpak te kiezen minimaliseer je deze risico’s en kun je bovendien continu bijsturen. Doel van iteratief werken is om je aannames zo snel en vaak mogelijk te testen. Op basis van echte software kun je meten hoe je product wordt gebruikt. Vervolgens kun je op basis van deze echte feedback je software zo verfijnen om tot de beste oplossing te komen.

Een gevolg van iteratief werken is dat je geen harde garanties zult krijgen over de kosten en het op te leveren product. Wat is dit voor een lariekoek zul je je afvragen? Ik ga toch niet iets kopen als ik van te voren niet weet hoeveel het kost?!?

Dit is een hele begrijpelijke gedachte, maar als we beseffen dat we ook niet weten of de aannames kloppen is het eigenlijk volstrekt logisch. Het is immers ook niet bekend wat je nou precies vraagt aan je IT leverancier. En bovendien wil je gaandeweg kunnen bijsturen. Dus het committeren van je IT leverancier aan een vooraf afgesproken verzameling gedetailleerde requirements is wel het slechtste wat je kan doen.

Moet je dan zomaar blind vertrouwen op de blauwe ogen van je leverancier? Uiteraard niet! Door onderstaande stappen te volgen en deze te eisen van je IT leverancier weet je vrij nauwkeurig wat het kost en wat het je nog gaat kosten.

1) Vraag om een inschatting van je initiële oplossing voor je aannames
2) Zorg ervoor dat deze inschatting continu wordt bijgewerkt zodat je op elk moment weet waar je aan toe bent
3) Zorg ervoor dat je elke 1 of 2 weken werkende software opgeleverd krijgt en en zet dit zo snel mogelijk ‘live

IT projecten lenen zich over het algemeen het beste voor ‘uurtje factuurtje’. Door in ieder geval de 3 bovenstaande punten af te spreken met je leverancier hou je grip en controle over je budget en het eindresultaat.

Tip 2. Zoek een IT partner die de hele tijd waarom vraagt

Uit bovenstaande blijkt ook wel waarom het bij iteratief werken belangrijk is dat je een kritische en meedenkende IT partner zoekt. Software maken is een creatief en dynamisch proces waarin je tot het beste resultaat komt als je vanuit meerdere invalshoeken (vanuit de ondernemer, de gebruiker, de IT specialisten etc) gaat brainstormen over mogelijke oplossingen.

Door 5x waarom te vragen kom je tot de essentie der dingen. Vanuit dat punt heb je vaak veel meer alternatieve oplossingen tot je beschikking dan dat je wellicht eerst voor mogelijk hield. Laat je dus niet verleiden door ja-knikkers. Als je geen kritische vraag hebt gekregen bij je eerste gesprek moet je je afvragen of je deze IT leverancier je juiste partner is.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *